måndag 27 december 2010

Den provokative i mig yttrar en hädelse…


Precis hemkommen från centrum sitter jag här framför detta som i vissa bemärkelser och sammanhang tycks ersätta dumburken. Efter en runda på stan kan jag konstatera att rådande vinterförhållande tycks dela folk i ”för och emot” – givetvis med vissa förbehåll. Lägger jag till erfarenheter av samtal och meningsutbyten från arbetsplatsen eller bland vänner och bekanta, är förhållandena ungefär två mot ett i de negativas favör.

Det torde inte ha undgått min omgivning att jag räknar mig till den första ”gruppen”. Jag är helt enkelt upprymd. Det är vitt, det är ljust, det är dämpat, det är mysigt, det är vykortsliknande och en hel rad andra tilltalande etiketter. På bussen hem följde jag ett lågmält samtal – närmare bestämt en dispyt – från ett yngre par. Duellens utgångspunkt var just det ovan framställda. Tösen var så att säga positiv, pågen var det knappast. Några av de andra resenärerna muttrade medhåll i det senare fallet.

Vad som slagit mig är definitivt inte det närmast lidelsefulla engagemang folk till synes demonstrerar i sina tycken och tänkanden i frågan. Vad som slagit mig är att väldigt många jag känner (i sanningens namn mer än hälften), som räknar sig som optimister och positiva till livet i allmänhet, oftast uppvisar en så dyster sida under bland annat dessa förhållanden – för att inte tala om hur det kan låta då det är mulet, eller i synnerhet då det regnar (för att inte nämna hur det kan låta då blåst adderas till dessa två ”dysterhetsföreteelser”).

Jag är medveten om att jag och mina likasinnade för vissa framstår som negativa och som dysterkvistar i våra inställningar, argumentationer och reflektioner. Det tycks bli så då det för givet tagna placeras under lupp och genomgår en kritisk granskning.

Kontentan är att alla inte egentligen är äkta optimister. För mig är en äkta optimist, och person med positiv inställning till livet, en individ som inte bara gläds och känner sig tillfreds med livet i solsken och plus tjugogradig värme. Tvärtom menar jag att en äkta optimist är en person som visar sina positiva karaktärsdrag i situationer och sammanhang som upplevas som motiga. Positiv energi behövs enligt min uppfattning främst då livet upplevs som jobbigt. Att vara medvindsoptimist eller vackert-väder-positiv är således – och i mina ögon – att lura sig själv. Det är lätt att skratta då solen skiner...

Kaxigt? Jupp, är den första att skriva under på det! Provokativt? Absolut!!

Konsekvent? Mja… gnydde ju några gånger själv då jag till följd av det överumplande vintervädret ofrivilligt förlängde min vistelse i skottarnas nejder för snart en månad sedan.

Dock: hävdar likväl att en äkta optimist är en person som delvis påminner om Gene Kellys rollfigur i den klassiska musikalrullen ”Singing in the rain”.

Har själv fnissande, skrattande och – emellanåt – invektivrabblande sladdat, skumpat, glidit och svettats de senaste veckorna på min nära tjugo minuter långa cykeltur till arbetet.

Smått galen? Kanske det… Snarare skulle jag själv hävda att jag då och då kan snurra in mig i ett rent dårpippitillstånd... men jag är i alla fall inte dyster!

Kram på er allesammans!

4 kommentarer:

  1. Jahapp, du syftar förstås på tv:n när du skriver "dumburk". Tv-sändningarna är nog den enskilt största informationskälla vi har, där vi kan ta emot information utan att söka efter den. Även program som vi värderar som undermåliga, ger oss massor av information.

    En ganska betydande del av vad man lite flummigt kallar intelligens, beror i stor utsträckning på hur mycket information man kan ta in och lagra. I detta avseende är det stor skillnad mellan människor. En individ som har 100 i IQ kan alltså inte tillgodogöra sig programmet på samma sätt som en som har en IQ på 130. Men informationen finns där, om vi kan tillgodogöra oss den. Därför vill jag döpa om "dumburken" till "informationsburken".

    Så till det inlägget egentligen handlar om. Och då finns det ett ord som täcker in allt: Psykologi! Det finns inte mycket som påverkar vårt själsliv så mycket som vädret. Och det som är intressant, är hur olika vi påverkas av samma väderlekstyp. Jag själv tycker det är mysigt med en riktig snöstorm. Medan andra tycker att det är det sämsta väder de kan tänka sig.

    Jag håller med dig i din beskrivning av en äkta optimist, men jag vill lägga till mina egna tankar om varför optimisten är optimist: Optimisten påverkas inte av yttre faktorer i samma utsträckning som pessimisten. Optimisten och pessimisten har dock samma positiva intentioner, men pessimisten störs mer av omständigheterna.

    Att kalla sig själv smått galen, är enligt mig ett intelligent sätt att bekräfta sig själv som människa.

    SvaraRadera
  2. Så här års ... och i synnerhet i år ... är jag onekligen pessimist.

    God fortsättning på de sista dagarna detta år och ett gott nytt önskar jag dig 2011 ...

    Kram!

    SvaraRadera
  3. FAst det här vita vädret kan ju få en tjurrusigt glad men jag är ju lycklig av naturen och en sån där som always hittar något bright side of life.
    Som har svårt att fastna på det dåliga. När det finns så mkt bra.
    Men du min vän, slår mig inte som negativ även om du gärna föreställer dig så. Du är saklig och debattvillig.

    God fortsättning

    SvaraRadera
  4. conny: köper begreppet "informationsburk". :)

    Däremot skulle jag vilja ändra det där "kan" till "vill" om att tillgodogöra oss information, samt lägga till "val" av information (och nu kommer jag sannolikt att framstå som en besserwisstisk elitist). Eftersom nyfikenheten är ett av våra starkaste karaktärsdrag, så vill alla människor tillgodogöra sig information, men därefter träder selektering och prioritering in i bilden.

    Min erfarenhet är att alldeles för många prioriterar information som faller inom ramen för det sensationsmediala och "hänt i veckan-skvallrandet". "Bildande och upplysande" information är med andra ord inte det mest eftersträvade. Tvärtom verkar alldeles för många av oss inte "vilja" välja att bredda och fördjupa kunskaper som kan vara till gagn för helheten - för oss alla.

    Beträffande intelligens blir jag alltmer skeptisk huruvida det tycks vara enkom av godo. Min erfarenhet är tyvärr att alltför många intelligenta personer alldeles för ofta också är cyniska, föraktfulla och arroganta. Jag föredrar så kallade "mindre begåvade" personer med hjärta och vilja till empati, än skarpa intellekt som främst styrs av egennytta och förakt för andra.

    Det var en intressant infallsvinkel om optimism kontra pessimism du framställde. Gillas!!! =)

    Då jag själv betraktar mig som en tossing som alltefter dagsform väljer att flina "djävulskapsförhållanden" i nyllet, har jag börjat undra om det inte vore dax för ett nyuppfunnet epitet... Vad skulle tänkas kunna vara en god beskrivning av en mix mellan en optimist, pessimist och realist? En... ähm... en "oreassimist"??

    Din avslutning uppskattas... :)

    Ha det gött!!


    Lovely Bird: en sannerligen god fortsättning till dig oxå!! =) Och givetvis ett fantastiskt 2011!!!

    Kram!


    Åsa: visst blir man "hög" av snö... ;)

    Och så blir undertecknad "hög" av varma omdömmen, som de fröken Osorteradtanke delar med sig i kommentaren!

    God fortsättning och varm kram!! =)

    SvaraRadera