fredag 3 juni 2011

Om tidsmässigt relaterade hägringar.


Skrev i vintras ett inlägg som tog upp underhållningsbranschens (läs: TV- och filmmedierna) tendenser att skapa "ljud som inte finns". Tanken slog mig, då jag häromdagen låg och slötittade på en av många filmatiseringar av Alexandre Dumas frejdiga och hurtiga musketörer, att det inte bara är ljud som kan förvränga ”bilden” av tillvaron – visionen i sig själv kan ha en rubbning.

I just det här fallet var det byggnader eller byggnadsverk (broar exempelvis) som fick mig att haja till. Dessa såg flera hundra år äldre ut (bland annat slitna och av ålder blekta fasader) vilket kontrasterade mot de arkitektoniska stilarna och strukturerna som klart och tydligt ingick i just den samtida kontexten. Något märkligt således att en 1600/1700-talsbyggnad i samma tidsålderssammanhang framstår som den egentligen ser ut idag. Borde dessa inte rimligen se nybyggda och fräscha ut – med andra ord: hyfsat ge känslan av inte riktigt intorkad färg?

Frågar mig om orsaken kan vara att upphovsmännen/kvinnorna önskat förstärka intrycket och känslan av ”dåtid” – var man då inte medveten om paradoxen i det hela? Rör det sig möjligen bara om en begränsad produktionsbudget, som inte tillät en adekvat ”makeup” och/eller rekvisita? Eller är man själv en ”föreställningarnas fånge” och därmed inte medveten om hur en tidsmässig situation egentligen torde framstå?

Det må vara hur det vill med detta (även om jag är böjd att tro att det rör sig om en kombination av det första och det sista fallet). Summan av detta är i mina ögon åter ett prov på hur illusorisk vår bild av verkligheten kan vara, och hur lätt denna bild fortgår att reproduceras, till följd av – vad som verkar vara – en oförmåga att kunna sätta sig in i vissa sammanhang…

2 kommentarer:

  1. Tyckte det var poetiskt, asså både ljud och ljus som inte finns... :)
    Vet inte varför, men inlägget får mig osökt att tänka på olika historiska händelser som tas upp och granskas i nutida media utifrån nutida referensramar, utan att det tas hänsyn till den tid, omständigheter och sammanhang som händelserna utspelade sig i...

    Ha det gött!
    Fridens & kram

    SvaraRadera
  2. Tack, kloktokskan!

    Ja, media kan i värsta fall förvränga det mesta. I rättvisans namn bör man nog tillägga att det också finns utmärkta produktioner, med experter som förklarar på ett inormativt och lättigängligt vis - utan att bli träiga, snobbiga eller på-näsan-skrivande.

    Dock undanber jag mig det "Herman Lindqvistska"... det blir helt enkelt "för mycket år andra hållet"... =6

    Allt gott och sommarkram!! =)

    SvaraRadera