måndag 26 september 2011

Fanatismens, fundamentalismens och extremismens grunddrag...


Folk som vill dela sina religiösa åsikter med dig vill nästan aldrig att du delar dina religiösa åsikter med dem.

(Dave Barry 1947-)

Varför får mig detta att tänka på försäljare, Jehovas vittnen eller liknande, samt Jimmy & Co eller liknande?

4 kommentarer:

 1. Ja, det är en form av aggressiv försälning. Något som jag funderat på är varför jehovas vittnen och andra sekter är så angelägna att alla andra ska dela deras tro. Vad vill de uppnå? Folk får gärna tro vad som helst men varför ringa på hos folk och propsa på att få komma in och försöka förmå en att tro på samma saker som dem själva?
  Det här är en nöt som jag inte lyckats knäcka. Måhända tillhör det här en gren av psykologin som ännu inte är uppfunnen, eller också är jag bara obildad. :D

  SvaraRadera
 2. Ser ut som om vi bråkar med samma nöt... och att resultatet är detsamma...

  Tror dock absolut att nämnda "gren" i psykologin är uppfunnen. Det är uppenbart gammal kunskap att "de frälsta eller omvända är de största fanatikerna".

  Jag tror dock inte man missionerar för att "rädda andra", utan mer för att få omvärldens och medmänniskors bekräftelse på att ens övertygelser duger - med andra ord: att man själv duger...

  Skulle du vara "obildad"? Hmmm... är Reinfeldt vänsterpartist??

  Allt gott!

  SvaraRadera
 3. Kanske för att argument som strider mot "deras" övertygelse inte når fram? Ja, för nog har de du klumpade ihop likheter i hur de framför sitt budskap... Vilket osökt får mig att tänka på när en sådan där mobil-abbonemangsförsäljare dök på mig i ett köpcentra och bokstavligt slukade mig med sina lovprisningar till sin produkt... Jag stannade och lyssnade för skojs skull. (Jag hade ej bråttom till nå't). Försäljaren var "pedagogisk" och ritade och räknade på hur mycket jag skulle "tjäna" på att välja dom... Jag insåg snabbt att jag inte skulle tjäna nåt... Tvärtom! När jag sedan låtit försäljaren prata mycket och länge avslutade jag med att säga att jag inte var intresserad. Då försökte försäljaren få mig att känna mig som en idiot med kommentaren: "Jamen, alltså om du fick välja mellan två pengahögar. En hög med 200 kr och en annan med 1000 kr så skulle du alltså välja den med 200. Det finns ingen som säger nej till att få 1000 spänn extra i månaden".
  Försäljaren fortsatte: "Om nån ville ge dig 1000 spänn extra varje månad, det skulle du väl inte tacka nej till?". Vad jag svarade och som fick försäljaren att tystna och skaka uppgivet på huvudet? :-)
  Jo, det skulle jag faktiskt om jag misstänkte att pengarna kom från knarkförsäljning. ;-)

  Jooodå... Jag kan vara lite allmänt retlig när andan faller på...

  Ha det gött!
  Fridens & kram

  SvaraRadera
 4. Må damen bibehålla sin "allmänna retlighet"... i synnerhet i liknande situationer... =)

  Kram på dig!

  SvaraRadera