söndag 17 januari 2010

Om en hycklande förhållning...


En av de kanske intressantaste - och samtidigt både patetiska och smått otäcka - företeelserna inom ramen för vår syn på den federation som för tillfället är det ledande landet inom kultur, politik och ekonomi är vårt i alldeles för många avseenden torftigt medvetna tankesätt. Jag undrar om det bara kan handla om avundsjuka och mindervärdskomplex, som förhindrar en medvetenhet att tränga fram, eller om det endast rör sig om bristande eller obefintliga kunskaper grundat på ett ointresse för eller en ovilja till nyansering? Eller är det en kombination av allt det uppräknade?

Det finns en ofrivillig komik i det att någon ger uttryck för ett starkt ogillande och avvisande visavi någonting som på ett eller annat vis har sitt ursprung i USA - samtidigt som denna tömmer burken med Coca-Cola, rättar till baseball-kepsen (med Nike-logga) och sätter på dvd:n för att se på en av filmerna i Stjärnornas krig-serien.

Ett annat exempel är hyckleriet i att göra skadeglada, hånfulla eller nedsättande utläggningar om hur usla "de där jänkarnas" geografiska kunskaper är, eller om deras "arroganta" ointresse för någonting utanför deras eget land - samtidigt som vi blandar ihop länder med lustiga namn i den ostliga delen av vår egen "så upplysta" kontinent, för att inte nämna det faktum att vi inte vet var eller att dessa länder ens existerar. Och då ska jag inte nämna områden på den här planeten som bär namnen Afrika eller Mellersta östern...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar