torsdag 9 december 2010

Tänkvärda favoriter i repris...


Följande inlägg var ett av de första tio jag skrev då bloggen fortfarande var en spädis. Gillar de två visdomsfraserna så mycket att jag anser dem vara värda att framställa igen (givetvis med mina åtföljande synpunkter i släptåg)


Det är inte törnet som sticker dig,
det är du som sticker dig på törnet.

(Afrikanskt ordspråk)


Idel solsken gör öken.

(Arabiskt ordspråk)


Det finns en hel hög med sammanhang som dessa ordspråk kan appliceras på...

Det första får mig ofta att tänka på hur många gånger man ställt till det för sig själv på grund av slarv, oaktsamhet eller okunskap. Man har helt enkelt bara klampat på som om man var osårbar och om något har gått snett, har man alltid skyllt på andra omständigheter än bristen på ansvarstagande gentemot sig själv.

Det andra är en i mina ögon perfekt metafor för det negativa i att sträva efter status quo.

7 kommentarer:

 1. Instämmer med båda citaten. Livets väg kantas ju av törnen, och håller man sig inte på vägen, blir man stungen.

  Ibland kan man inte hålla kursen, av olika anledningar, och då får man sig en läxa. Och blir man stungen tillräckligt många gånger, så får man erfarenhet, som man drar nytta av nästa gång man börjar vingla. Man blir vis av skadan, och är man inte helt rudis, så unviker man fällorna nästa gång.

  "Idel solsken gör öken". Javisst, mår man och har man det helt perfekt hela tiden, så blir livet trist och innehållslöst, och man lär sig inte uppskatta det goda. För när allt kommer omkring, så är det ju motsatserna som bär upp varandra.

  SvaraRadera
 2. Det är alltid intressant att höra dig reflektera kring de citat du presenterar. Jag har ofta samma grundtankar som du kring dem, men märker att du har en slajtli annan vinkel, med betoning på slajtli andra saker. Kul! Det där med slarv och oaktsamhet och klampande associerade jag inte alls till (även om det jag fattar precis vad du menar). Jag tänkte snarare på poängen med att ta ansvar för egna handlingar (inte bara ur en moralisk aspekt, utan ur en livsstrategisk), proffsmartyrer etc. (Jag kanske skriver osammanhängande, jag har feber. Men är på gott humör ändå. Alles gut.)

  Moget...

  SvaraRadera
 3. conny: dina "utvikningar" gillas... i synnerhet den i samband med sol och öken... =)

  allt gott!!


  Elin: ...ehm... asså, kusintösen... jag behöver inte ha feber för att verka yr i kastrullen (vilket jag ofta är även i friskt tillstånd)...

  Men, menade du med "jag tänkte snarare på poängen med att ta ansvar för egna handlingar" som din "slajtli annorlunda vinkel", eller var det bara en bekräftelse på att du även hade sett att jag också tog upp "ansvarstagandet" som kopplat till törne-liknelsen..?

  SvaraRadera
 4. Fortfarande feber, fortfarande smurfig i skallen. Men reservation för det, så -

  Jo, jag såg att din reflektion kring det första citatet mynnade ut i: "...har man alltid skyllt på andra omständigheter än bristen på ansvarstagande gentemot sig själv". Jag hade bara inte tänkt på saken som att man hamnar där för att man klampar på och är slarvig och oaktsam (även om jag fortfarande förstår precis vad du menar och dessutom gillar bilden). Samma syn, alltså - bara lite annorlunda konnotation kring vad som händer innan man sitter där med skägget i brevlådan.

  Jag kunde lika gärna ha skrivit i min första kommentar: "Jag gillar din målande beskrivning!"

  SvaraRadera
 5. Och VET du vad. Jag är - sen några timmar tillbaka - en glad ägarinna till ett par pisscoola kängor med stålhätta!! Du vet såna där som du och syrra ska ha när ni drabbas av autism light. ;-)

  Kram från en som också har autism light fastän det yttrar sig på annat sätt än att misshandla möbler!

  SvaraRadera
 6. hmmm... kan inte se mig själv i klampa omkring i lägenheten i enbart kalsippisar & elaka kängor...

  ...eller, hold my horses... (dårpippin i mig har tagir kommandot)... det kan jag vid närmare eftertanke... Vilken image!!!

  SvaraRadera
 7. Just do it!! Dårpippi med klamp och stålhättor FUNKAR!

  :-D

  SvaraRadera