torsdag 13 oktober 2011

Om nationalism…


…något som även kan appliceras på alla andra former av grupptillhörigheter.

För mig framstår nationalister – ja, chauvinister av alla de slag – som ingenting annat än vandrande hjärnsläpp likt ”supportern” som i våras beträdde spelplanen under Skånederbyt mellan MFF och HIF, och gav sig på målvakten i motståndarlaget. Denne ”älskare av sitt (lag)” säger sig ha agerat i affekt; först och främst för att ha upplevt en personlig förolämpning och/eller kränkning. Det vill säga inte särskilt mycket annorlunda än när vissa somliga framställer en utsaga eller utför en gärning ”för lagets, folkets eller landets skull”, utan att alls reflektera över de möjliga eller sannolika konsekvenserna för just laget, folket eller landet.

Det hela har således knappast så mycket att göra med nationalism/fosterlandskärlek (eller lagkänsla). Istället rör det sig om de subjektiva och narcissistiska tolkningar – och önskningar – man själv uppfattar som ”patriotism” eller ”lagkänsla” (eller vad det nu kan vara för gruppkategori man anser sig tillhöra), vilka går att översätta med: så här önskar jag att laget/landet var och hade det och så här anser jag att laget/landet bäst sköts för att nå målet.

Fenomenet sammanfattas bra i ett citat av August Strindberg som redan har använts i ett inlägg. En repris är dock adekvat i det här sammanhanget:

Vad är fosterlandskärlek? En utvecklad form av egendomskänsla. Det är mitt land och därför är det bäst. Så säga alla nationer utan att inse det de endast uttala en subjektiv dumhet, ty endast ett land kan vara bäst. Vilket icke hindrar att de alla kunna vara lika bra.4 kommentarer:

 1. Det äro med djup underdånighet jag härvid får frambära uttrycken af min djupa tacksamhet och ådagalägga min djupaste vördnad för den hädangångne och allernådigaste Augusts lifliga interesse för människornas förehafvanden, ty härvid gifves mig tillfälle att i detta afseende instämma i hans citat. Många äro åren som förlidit sedan dessa kloka ords tillblifvelse men de hafva icke förlorat sin betydelse sedan de blefvo till.

  SvaraRadera
 2. Ville egentligen inte... men, du fick mig att kackla som ett helt hönshus (trots det tragiska i sammanhanget)!

  Du är en spjuver, Conny!! =)

  SvaraRadera
 3. Superintressant, som vanligt. Men du, hur blir det med Saxon/Anvil?

  Ola

  SvaraRadera
 4. Kul att se dig här igen, Ola! Och: tack!! =)

  Saxon/Anvil... har skickat ett mejl!

  Allt gott!

  SvaraRadera