måndag 14 november 2011

Ett steg fram och två bakåt…


Vår utveckling som släkte och kultur betraktas sannolikt av en övervägande majoritet bland oss (i Västvärlden, delar av Asien och Sydamerika) i det stora hela som en framgångssaga. Ju bättre fler får det; ju lättare, bekvämare och bekymmersfriare vardagen blir (i synnerhet materiellt), desto längre anser vi oss ha kommit.

Kan inte låta bli att då och då få en irriterande klåda under skalpen när dessa tankegångar idisslas av de grå. I synnerhet det senaste decenniet tycker jag mig ha upplevt att det har blivit allt tätare mellan dessa kliande tillfällen. Tycker mig nämligen märka att det på ett växande antal håll snarare tycks bli allt vanligare att allt mindre bry sig om sin omgivning (oavsett om detta gäller medmänniskor eller klotet vi delar) i takt med att exempelvis rummen blivit fler och livslängden på kapitalvarorna kortare. Det är som om vissa somliga är rädda att de inte ska få tid nog att konsumera och förbruka snabbt nog om de skulle råka engagera sig för andras skull – oavsett om det gäller frågor om miljö, demokrati eller mänskliga rättigheter.

Civilisationsförbättring? Tja, möjligen om man räknar det växande antal som har nått – eller inom en inte så avlägsen framtid kommer att ha uppnått – det stadiet då de inte längre behöver bekymra sig; åtminstone inte för annat än för hur snabbt de ska kunna få en möjlighet att ge köket, eller badrummet, eller bådadera en trendriktig eller statushöjande ansiktslyftning.

Civilisationsförbättring? På ett antal områden torde man snarare kunna tala om civilisationsförsämring…

6 kommentarer:

 1. Hmm, kanske jag förvärrar herrns klåda genom att sno ett citat av Herman Lindqvist... Jag bara tyckte det var tydligt. Att det där som kallas civilisation och kultiverat beteende inte är tjockare "påstruket" än vad en deodorant är. Det är lätt att snegla på andra och kalla dom primitiva och empatilösa, men när det väl "gäller" är väl gemene man/kvinna sig själv närmast. Eller har det inte blivit så att den med flest saker vinner?
  Kanske är det också den materiella jakten som genererar en slags tomhet och meningslöshet hos många, som gör att de upplever själva livet som tomt och innehållslöst? Jodå, de npsykiska ohälsan ökar i Svea rike trots att flertalet har en levnadsstandard som aldrig någonsin varit så hög! OM livets mening är att uppdatera sig på FB eller köpa senaste iPoden för att visa sig vara "någon", har man enligt mitt tycke inte insett att den största tillfredsställelsen för egot är att hjälpa någon, liksom vara en medmänniska och se värden som inte går att köpa för pengar... Tja, är verkligen en konsument fri? :-O

  Allt gött, mos. ;-D
  Fridens liljor

  SvaraRadera
 2. Bara kikar in med lite fridens liljor och hoppas du har det gött & att du inte börjat dansa jenka... ;-)

  SvaraRadera
 3. Bara en liten hyllning till mumintrollen... ;-)
  http://www.youtube.com/watch?v=dsQAD7Ppx2Q&feature=related

  Hoppas du har det bra & mår gott!
  Var rädd om dig.
  Fridens & kram

  SvaraRadera
 4. Tittade in här för att få lite kloka tankar serverade och det fick jag. Precis så som du har jag också känt och reflekterat men inte kunnat sätta ord på riktigt. Det blir sparsammare och sparsammare med förnöjda människor. De som jag har träffat på senare tid var människorna i den lilla (fattiga) thailändska byn varifrån min svärdotter kommer.

  God Jul önskar jag dig ... en fröjdefull och fridfull Jul.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. kloktok: kan bara instämma i ditt resonemang och den avslutande frågan...

  Tror dock att det viktigaste är att inte cynism och en åtföljande bitterhet tar överhand.

  Tack för länken till "Mumindalen"! Uppskattades!! =)

  Allt gott!!

  Kram från ett distyngt Malmö!

  SvaraRadera
 6. Lovely Bird: ja, varje gång man via dokumentärer eller nyheter upplever hur mycket tillfredsställelse det finns hos människor, trots att de - i våra "civiliserat västerländska ögon" - lever under minst sagt undermåliga eller embarmeliga förhållanden, börjar man undra vad det egentligen som orsakar tillkortakommandena i en "civilisationsförbättring"...

  Tack i efterskott för julhälsningen... och själv önskar jag dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!! =)

  Kram från ett gråmulet Malmö! =)

  SvaraRadera