fredag 4 november 2011

Jakt på och jäkt efter övermänniskan…


Gjorde häromdagen en arbetskollega sällskap under en paus i rutinerna och slöfluktade på ett avsnitt ur en nordamerikansk underhållningsserie (Vad? Finns det sådana från andra länder?). I vanlig ordning utsattes vi ofrivilligt – någon som faktiskt gör det frivilligt? – för ännu en av alla dessa omgångar med predikningar och frälsarförsök under de sedvanliga reklambajsaravbrotten på en av alla dessa hjärnbedövningskanaler. Ett av inslagen gällde något ur kosmetikbranchen och i svamlet uppfattade jag frasen ”felfri look”. Noterade detta i minnet, därefter på en papperslapp och googlade frasen under förmiddagen. Kom så småningom in på en kosmetikkedjas hemsida, där en av produkterna beskrevs på detta vis:

Microfin, skir och silkig. Pressat puder som är enkelt att ta med sig. Lätt att applicera. Ändrar inte nyansen på färgen. Låter hudens naturliga vitalitet och fräschör stråla igenom. En makeupsvamp med mockadetaljer medföljer. Suddar ut linjer. Ger huden en felfri look.

Och en annan enligt följande:

Professionell kvalitet. En foundationborste som skapar en jämn finish och felfri look. Fungerar bra med alla foundations i serien M·A·C, inklusive Studio Fix och Studio Tech. En professionell foundationborste utformad för att skapa en jämn och felfri look. Använd för att applicera och fördela foundation i hela ansiktet. 19 cm.

Jupp… i det andra exemplet upprepas frasen två gånger. Och, visst, det känns som en copywritermiss… men likväl speglar texten ett fenomen som fått otäck tyngd genom kombinationen av reklam- och skönhetsbranchens, samt medias, agerande. Det går inte att undvika att uppleva företeelsen som någonting indirekt kopplat till det rasbiologiska vansinnet under första halvan av föregående sekel.

Alltsåmenvaf...? Får någonting vara ”defekt” överhuvudtaget idag? Måste allt tvingas in i en symmetri? Det är lite som: ”vi måste få ordning och reda på naturen – naturen ska besegras och tämjas”. Det onaturliga tycks ju för höge bövelen ha gått och blivit norm…

Givet dagens skönhetsideal och dess jakt på och jäkt efter övermänniskan är det sannerligen inte enbart högerpopulisternas trångsynthet och själtillräcklighet, samt den chauvinistiska nationalismens intolerans, som får en att tycka sig höra de skumma grändernas stöveltramp.


3 kommentarer:

 1. Hjärnbedövningskanaler är en talade beskrivning...
  Felfri look är ett ganska otäck uttryck som vädjar till människors ängslighet över att inte duga som de är... Själv tyckte jag det oxå lät läskigt med nå't som lovar "suddar ut linjer". OM man använde det skulle man väl bli konturslös, ja som en genomskinlig gas, som ingen kunde se. Å hjärnan brukar bli uttråkad av för mycket symmetri. Den föredrar ju "burspråk" framför raka, släta, symmetriska linjer. Men visst, en del väljer ju ibland vad de vill visa upp för en fasad... Fasaden är ju bara en yta. Brukar vara trist att stirra på kala, symmetriska, släta ytor... I en yta med burspråk finns mer att upptäcka för ögat/hjärnan och det brukar vara mer intressant... Om man nu ska jämföra ansikten med husfasader. ;-)
  En felfri look borde väl i rimlighetens namn vara det ursprungliga utseendet, å inte ett utseende åtgärdat med spackel och kniv?
  Jupp... nå't är onekligen knas när naturlighet bygger på något konstgjort.
  Å tragiskt att människor frivilligt väljer att vara så pass självupptagna att de förslavas utav ängsligheten att inte duga som de är...

  Fridens liljor

  SvaraRadera
 2. Kikar in med lite fridens liljor & med en önskan om en fortsatt trevlig helg.

  HA det gött & sköt om dig.
  Kramen

  SvaraRadera
 3. Så var man tebax...

  Gillar din tankegång kring "utsuddade linjer"... Märkligt att vissa tycks vara beredda att "sudda ut" det som säkerligen kan betraktas som unikt hos sig själv i syfte att bli just "unika"... rena paradoxen faktiskt...

  Tristast är nog att acceptansen för att "sudda ut" det äkta och verkligen individuella bara tyx få ökat utrymme... =6

  Allt gott!! =)

  SvaraRadera