måndag 22 november 2010

Absolut värt att tänka på...Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.

(Martin Luther King Jr. 1929-1968)

 
Kom igen!! Ut och ryt allesammans!!!


39 kommentarer:

 1. De goda människornas tystnad...

  (Jag stegrar mig mot ordet "god". Vem är god? Vem är ond? Har vi inte alla gott och ont i oss? Detta resonemang är svartvitt om något - MEN jag ska inte bråka, jag köper det den här gången - för andemeningens och den briljanta retorikens skull.)

  De goda människornas tystnad - alltså. Jag associerar nu till följande, om jag får lov att hemfalla åt lite reciterande:

  Vår djupaste rädsla är inte
  att vi inte räcker till.
  Vår djupaste rädsla är
  att vi är mer kraftfulla än vi förstår.
  Det är vårt ljus, inte vårt mörker
  som skrämmer oss mest.

  Vi frågar oss,
  vem ska jag vara?
  Lysande, fantastisk, talangfull, underbar.
  Vem ska jag inte vara?
  Du är ett Guds barn.

  Att du låtsas vara liten
  tjänar inte världen.
  Det finns igenting upplyst i
  att gömma din storhet,
  för att andra människor
  inte ska känna sig osäkra.

  Vi föds för att visa
  den gudomliga skönhet som finns inom oss.
  Det finns inte bara i några av oss,
  utan i alla.
  Och när vi låter vårt eget ljus stråla,
  ger vi omedvetet andra människor
  tillåtelsen att göra detsamma.

  När vi befrias från vår egen rädsla
  befriar vår närvaro automatiskt andra.


  Nelson Mandela, ur installationstalet 1994

  SvaraRadera
 2. Hm...
  Det onda frodas när de goda ingenting gör...
  Hm...
  Men, jag ska heller inte bråka...

  /Marie

  SvaraRadera
 3. Jag ska heller inte bråka, men är det inte ett omvänt resonemang. Är det verkligen en tragedi att de goda är tysta. Det goda och det onda finns hos alla, såvida man inte är snickaren från Nasaret.

  Står inte tragedin att finna där det onda utspelas? De goda är väl inte ansvariga för det ondas existens?

  SvaraRadera
 4. Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet. Och jag är inte säker på det förstnämnda.

  Det krävs ett helt nytt sätt att tänka, för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.

  Albert Einstein

  SvaraRadera
 5. Om man sätter in citatet i den tid och det sammanhang det är sprunget, får det en helt annan bärighet, samt giltighet. Men (enligt mig) är det inte allmängiltigt.

  SvaraRadera
 6. Även om jag får smärre bryt av att höra någon säga "hon är verkligen gooood" etc, tycker jag - i motsats till Conny - att citatet är allmängiltigt.

  Tänk dig en skolgård, eller en arbetsplats, där en liten grupp "onda" mobbare trakasserar en person. De "goda" som står bredvid och ingenting låtsas se och ingenting gör är ett stort problem och en tragedi.

  Och för övrigt: är de tysta då verkligen "goda" - ens med MLK:s sätt att uttrycka det?

  SvaraRadera
 7. Elina: Med all respekt Elina, har du inte slagit kunt på dig själv nu? De "goda" kan inte lastas för nåt som de "onda" gör.

  Vem har patent på orsaken att "de goda" står och tittar på? Det kanske är av ren rädsla, och man kan inte påstå att rädsla är ett uttryck för ondska.

  SvaraRadera
 8. Ursäkta det olyckliga stavfelet. Knut ska det vara.

  SvaraRadera
 9. Det är en mänsklig egenskap att känna fruktan, och ingen tragedi.

  SvaraRadera
 10. Med risk för att bli tjatig: En våldsverkares dåd kan aldrig ursäktas med att "de andra gjorde inget för att stoppa honom/henne".

  Med den retoriken, skulle man likväl kunna låsa in de som stod passiva tillsammans med våldsverkaren, eftersom de också är onda.

  Elina, tänk dig en diktatur. Alla miljoner förtryckta är väl inte onda, därför att de inte kan/vågar göra nåt?

  SvaraRadera
 11. Conny: Jag ser också knuten. Jag är ledsen om det ser ut som om jag har slagit den runt mig själv. Då har jag misslyckats med min retorik, vilket osökt för mig över till MLK:s retorik. Häng med nu, för bövelen.

  Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.

  Det låter fruktansvärt bra - som alla stora, odödliga citat. Det LÅTER bra (andemeningen är givetvis det viktigaste, men låt oss lämna den därhän för tillfället och dröja kvar vid själva retoriken), det låter alltså bra - men vad sjutton säger karln egentligen?

  Han förutsätter att det finns onda och goda människor. Men om de goda genom sin tysnad låter de onda göra ont - är de inte medskyldiga, och alltså även de goda onda? Den knuten är det inte jag som slår på mig själv. Jag tycker den ligger i själva retoriken.

  SvaraRadera
 12. Conny: Jag vet att vi har åkt lite hit och dit, du och jag. Det har varit grimaser och rallarsvingar om vartannat. It has been a bumpy road, helt enkelt. :-) Men nu när vi har hissat den vita flaggan (igen), så undrar jag bara om det är en slump eller en freudiansk felskrivning att du ovan "med all respekt" kallar mig för KUNT!!??

  ;-) !!!!!!

  SvaraRadera
 13. Conny: Jag vidhåller att den tigande massan som står bredvid och ingenting ser eller gör är ett stort problem och en tragedi.

  Däremot håller jag med dig om att man inte ska tolka passiviteten som ondska (detta patetiska ord). Det är klart att det oftast är rädsla.

  SvaraRadera
 14. Elina: Jag var rädd för detta, och skulle egentligen tagit bort kommentaren. Det var en felskrivning, som det ofta blir, när man vill nå ut med en kommentar snabbt, och jag skulle inte drömma om att kalla dig för nåt sånt!

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Elina: Okej, jag köper att knuten ligger i själva retoriken. Men du tar den till dig, och hänvisar till den när du beskriver de passiva som varande skyldiga.

  Ondska ska bekämpas, och de skyldiga ska straffas. Och i konsekvensens namn måste man då också straffa de som bevisligen inte gjort sig skyldiga till nåt annat än att ha blivit födda.

  Jag förstår MLK:S Resonemang, och jag förstår din syn på saken, men man kan inte göra det så enkelt för sig som att säga att de passivas tystnad är en tragedi, och att de är medskyldiga.

  Man förlorar sig i nån sorts ordens labyrint, om man försöker finna lösningen bland de som inget ont gjort. Jag hittar ingen logik i resonemanget. Varför krångla till det så in i vassen? Varför ställa orimliga krav på människor, som inget heller önskar än att få leva i fred? Varför begära att man ska ta ansvar för andra människors handlingar, såvida det inte är ens egna barn förstås?

  Citatet är retoriskt bra, men det håller inte i verkligheten, så jag hävdar bestämt att det inte kan användas som en förklaring till det ondas existens.

  Jag skulle hellre vilja framhålla att Tragedin ligger i att människor i sin hjälplöshet söker ett motsatsförhållande hela tiden. GUD-JÄVULEN, de dumma bär upp intelligensen osv osv.

  SvaraRadera
 17. Marie: gillar din version: "det onda frodas när de goda ingenting gör"!

  Jo, kom igen - bara bråka på! ;)

  SvaraRadera
 18. Vi kommer ingenstans, därför att jag ser på citatet i dess allra djupaste mening. Människan är född att vara fri, och skall icke stoppas in i nån slags fålla där hon har en uppgift gentemot andra.

  SvaraRadera
 19. Bill & Bu... eh, f´låt... conny & Elin: det känns som om jag knappast behöver tillägga någonting själv. ;) Känner mig ganska nöjd - det lilla citatet resulterade i en lååång debatt! (Träffas vi, mot all förmodan, någon gång så står jag för de två första rundorna!) =)

  Hursomhelst: tycker ni slagit in en mängd spikar båda två. Håller med Elin i det att jag anser citatet vara allmängiltigt, samtidigt har conny en stor poäng i sitt exempel med diktaturer.

  Ja, det är väldigt lätt att "stå bredvid" och moralisera. Samtidigt anser jag man kan (och ska) ställa krav på åskådarna. I ett inlägg (19 okt) har jag berört detta fenomen, där jag anser att mod i mycket (visst, förenklat, men dock) handlar om "att vilja". "Feghet" kan inte bara översättas till "rädsla", utan lika mycet till ovilja, ointresse och konformism - i värsta fall också det morbida drag vissa bär på, som handlar om "underhållning/nyfiken-på-hur-det-ska-utveckla-sig".

  Ett talande exempel på detta är i mina ögon just de "jugoslaviska" sönderfallskrigen - där omvärlden ofta påstods vara "rädd" för att blanda sig i "den komplicerade situationen" och därför alldeles för (skamligt) länge inte gjorde någonting. När man (läs: USA) slutligen tröttnat på övriga Europas "tvekan" och/eller oförmåga(min åsikt är att det främst rörde sig om ett ointresse) och beslutsamt tog tag i saken, då stoppades äntligen katastroferna i sydöstra delen av vår kontinent!

  Anledningen till att jag anser att man bör ställa krav, är att vi människor (åtminstone i mina ögon) har ett gemensamt ansvar då vi beroende på sammanhang "delar" utrymmen eller situation - oavsett om det gäller en skolgård eller världen i stort.

  Slutligen: har haft ett annat och liknande citat som inlägg (i våras, tror jag), vilket kanske "låter bättre":

  Världen är inte farlig på grund av de som gör skada, utan på grund av de som ser det utan att ingripa. (A. Einstein)

  Stor kram på er båda!!

  SvaraRadera
 20. Conny: håller fullständigt med dig om att människan är fri (betraktar mig absolut som individualist), men med frihet kommer också ansvar.

  SvaraRadera
 21. Elina: Till sist. Min vita flagg är alltid hissad, även om åsikterna ventileras. Det ska du veta.
  Kram.

  SvaraRadera
 22. Hahahahaha. Jag tar rött, tack.

  Den tredje och fjärde står jag för. Vad Bull står för vet vi alla. Kan vi bara locka in Marie och Klokstokerskan och Skatis och några andra dårar är jag fullständigt nöjd.

  Jag ska försöka återkomma till diskussionen ovan. I skrivande stund har jag så många små snorungar att natta att det är svårt att koncentrerar sig. Jag ber att få återkomma, kääära Kuz och käääära Dilettant C.

  -

  Och Rob, gärna en fyllig cabernet sauvignon om Skåne kan uppbringa det?

  SvaraRadera
 23. Ok. Jag tar med mig en lätt kyld Moscatel. Det första vinet jag överhuvudtaget smakade. Annars är jag inte speciellt förtjust i vin, men just den gillar jag. Smakar lite Aprikos Och Nötter. Är dessutom billig. Skål!

  SvaraRadera
 24. Elin & conny: cabernet sauvignon... mmm, en av mina favisdruvor (högst står pinot noir). Rött ska gärna vara så fylligt att det känns som att dricka sås - enligt mina smaklökar.

  Annars är jag nog främst ölpimplare. Gärna ljusa, fylliga (som tyska "Helles") eller sträva, beska pilsner somamrtid. Under vinterhalvåret föredrar jag mörkt!!

  "Na zdravje" på er båda! =)

  SvaraRadera
 25. Hahaha...Vill jag dricka nåt som känns som sås, då föredrar jag nog ett glas brunsås med en köttbulle på glaskanten hehe! :-D

  Öl= Oslagbart!

  SvaraRadera
 26. Här händer det grejor ser jag!:-D
  Ok, visst kan man fundera över om det finns enbart onda människor eller enbart goda människor. Förmodligen inte... Däremot finns det helt klart människor som utför/gör onda handlingar. Min tolkning av M. Luther citatet syftar just på det... Att de som ser på när någon utför onda handlingar, men utan att försöka protestera/säga ifrån/göra nå't i själva verket inte gör någon god handling... Just denna tystnad blir ett ondskefullt ställningstagande för att den onda handlingen är okej. Ett tigande och samtyckande.

  Jodu, jag ryter rejält när jag anser att så krävs. Men folk brukar bli så rädda då, eftersom som jag vanligtvis är en så lugn och vänlig själ. Så jag brukar nu oftast nöja mig med att ge onda ögat. Å om blickar kunde döda, så vore jag vid detta laget massmördare:P

  Hmmm... Kloktoks absoluta favoritdryck är mjölk... 3 procentig ska det vara! :-D

  HA det gött!
  Fridens liljor & kram

  SvaraRadera
 27. conny: får intrycket av att du har en framtid som innovativ "groggdesignare"... ;)

  Så sant: öl = oslagbart!!!


  kloktok: ha ha ha! "Onda ögat" räcker ganska långt ibland! =)

  Ha det gött!

  SvaraRadera
 28. Ang. rött vin. Oh yes, det ska vara så fylligt att det är som sås, med Robbans ord. Eller som BLOD, med mina. :-D Det ska vara så tungt och fylligt att man säger: "Skit i krubbet, men gärna en pava till av det här" (alternativt en aning mer elegant formulerat).

  Ang. att dricka brunsås med en köttbulle på kanten. Det känns som om jag hellre skulle dö.

  Ang. öl. Aha, ljusa och fylliga? Intressant. Den kombiabtionen visste jag inte ens att den fanns; jag trodde alla ljusa var lätta och stickiga. Jag kan ingenting om öl. Jag dricker fem flaskor om året högst, och då bara riktigt riktigt mörka och riktigt riktigt söta ölsorter. Den där körsbärssliskiga Kirschbeeren jag drack i Berlin var dock att gå över gränsen.

  In other words: Jag håller mig till mitt tunga blodfärgade elixir, Rob kör med sin finsmakaröl och Bonny... brunsås? Nej, förlåt, öl ska det vara.

  Na zdravje!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 29. Robban, kan du inte göra ett inlägg om öl?

  Jag har snubblat över ditt ölintresse tidigare (kanske mest i Fejan-kommentarer som inte ens var riktade till mig, som jag uppenbarligen helt ohämmat har tjuvläst). Alltid när folk pratar om öl, känns det som om jag missar nåt! Ge mig en ingång. :-D

  Du ser ju själv att det behövs.

  ;-)

  SvaraRadera
 30. Conny: Jag har svarat på detta underbart roliga slarvfel ("kunt") annorstädes. Den vita flaggan vajar alltjämt. :-)

  Kloktok: Klart du ska har ett stooort glas med härlig, fyllig mjölk! Passa dig bara så att inte spjuvern Conny kommer flaxande och trycker dit en köttbulle på glaskanten. Han är inte helt pålitlig i sak - meiner Meinung nach!! ;-)

  SvaraRadera
 31. "En pava till av det här"..? Ha ha. Får mig att tänka på de gånger jag besöker Robban & Marie (bästaste vänner och rått bra fotografer båda två). Brukar bli mycket långa nätter, med snack och skratt och (mycket) rödtjut.

  Du har säkert gissat att Marie är "fröken Rosenqvist" - med bloggen. Robban är "herr Versa", vars hemsida ligger överst på listan över webbsidor jag "rekommenderar varmt". Föreslår ett besök - den mannens dokufotografering är i en klass för sig - då jag är ganska säker på att du skulle uppskatta det, "kusse"!

  Okej, det åsido... "Blogga om öl"? Jamenförsjutton... varför har jag inte tänkt på det själv? Ligger mig ju lika hett om hjärtat (snarare "svalt" smaklökarna) som metal, fåglar och en rad andra saker & ting jag inte orkar räkna upp här.

  Jooodååå... finns gott om ljusa ölsorter som är ganska fylliga - även om de inte går att jämföra med de mörka.

  Btw: hur gjorde du för all klistra in "länken" i kommentarsfältet? Har själv försökt, men det blir enbart kaka av det...

  SvaraRadera
 32. Hahaha, detta är bara för underbart!
  Heja Internet!

  Robban - va fan menar du?
  Versa, en klass för sig?
  Jag då???? Va??? Va???
  Hahaha...
  Puss!

  Elin - klunkar mer än gärna vin med dig med övriga sköna dårar härinne. Milk inclusive!


  /Marie

  SvaraRadera
 33. och med övriga...
  Ska det vara.

  /Marie

  SvaraRadera
 34. Visst är det kul. :)

  He he, tycker du är så strålande redan att det inte behövdes mer lovord. Min namne har dock inte fått "utrymme" bland inläggen... så det kändes lixom vara på tiden... ;)

  SvaraRadera
 35. Håller absolut med!
  Trodde du kände av min lilla ironi i det hela.
  (Med tanke på hur det kan gå till i huset Fyrkappan, som du så väl känner till...).

  /Marie

  SvaraRadera
 36. Marie: Hahaha, då har vi en dejt. Men ursäkta, bor ni också i Skiiieeååne? (Ja, jag är känd för mina RÅTT (tack Robban, det tog en nano att bli förtjust och inlemma det i min vokalbulär) SNYGGA skånska fonologiska skrift!) Ska kolla in din och V:s sidor pronto.

  RoSt: Jag ska gärna lära farbror hur man infogar en länk i kommentatorsfältet. Ett aber bara: skriver jag ner html-koden för länkar här, omvandlas det genast till en länk så att kodningen ej längre syns! Hahaha. Hit me with your e-mail, om du vill, så kan jag mejla över lösningen. Det är så klart jättelätt.

  elindamberg@yahoo.se

  SvaraRadera
 37. Elin - Kul!!!
  Visst är jag Skånetös. Med trakter utanför Helsingborg.
  Nere i en dalgång av sällan skådat slag.
  Och ja, jag har varit inne och tjuvkikat på din blogg.
  Så du vet...
  Du har en skön humor!

  /Marie

  SvaraRadera
 38. Marie: Tack för de orden! ♥ Jag är inte tillräckligt initierad för att ha koll på olika skånska språkvarianter (inbillar mig att jag jag har liiite koll på Malmö, Lund och Åhus - med betoning på inbillar mig) och vet inte vad som känneteckenar den skånska som talas i Helsningborg. Men jag kan lugnt säga att jag är extremt svag för skånska överhuvudtaget - era skorrande rrr och galna diftonger. :-D Jag hör av mig nästa gång jag drar söderöver och du - hör gärna av dig om du kommer uppåt Stockholm. :-) /Elinpelin

  SvaraRadera
 39. Elin - Absolut deal! skitkul!

  Det finns otaliga dialekter bara här nere i Skåne. Min är väl inte typisk "Helsingborgare".
  Jag är Landskronit i botten, född i Malmö, med första åtta åren i Helsingborg, sen blev det rörigt i Blekinge för att sedan inta Landskrona.
  Nu är det landet och där vet väl alla hur man pratar där...
  Sedan gör det inte saken bättre att pappa är Höganäsare och mamma från Värmland...
  Ja, det blev rörigt värre...
  Rosenqvistan i ett nötskal.

  Ha det bäst, Elin!

  /Marie

  SvaraRadera