torsdag 14 april 2011

De där elakingarna…


(Ur ”vårt” perspektiv genom historien tjatiga och något överdrivna mantra)1600-1900-talen:

Katolikerna, katolikerna, katolikerna, katolikerna, katolikerna, katolikerna, katolikerna, katolikerna, katolikerna, katoli…1900-talets andra hälft:

Kommunisterna, kommunisterna, kommunisterna, kommunisterna, kommunisterna, kommunisterna, kommunisterna, kommuni…2000-talet - ?:

Muslimerna, muslimerna, muslimerna, muslimerna, muslimerna, muslimerna, muslimerna, muslimerna, muslimerna, musli…

7 kommentarer:

 1. De där "andra" ja...//AK

  SvaraRadera
 2. Bloggare, bloggare, bloggare...

  ;-)

  SvaraRadera
 3. Hmm, en 90+ släkting till mig har berättat att när han var liten brukade di då gamle säga till honom: "Om du inte är snäll så kommer turken och tar dig!" Vi har filosoferat över vad detta kan ha haft sitt ursprung och kommit fram till att det är från Karl XII och hans härjningar i Turkiet... Sedan kom rysskräcken... Den levde alltjämt in på 1980-talet då det fanns "komiska" befäl i det militära (enligt en säker källa) som på högsta allvar påstod att ryssen kom, när det var militärövning... Alltså "ryssen" var de som spelade fienden...:P

  Intressant summering du gjort. Tänkvärd. :)

  Sköt om dig & ha det gott.
  Fridens & kram

  SvaraRadera
 4. AK: Det är alltid "de andra"... "VI" är ju på "rätt sida" och kan ju omöjligen tänkas utgöra ett hot...


  Pia: Ha ha ha! Tror säkert det finns de som, ur ett "vi-perspektiv" betraktar bloggare som ett gissel...


  kloktok: Ja, varje tid och varje kultur eller land torde ha haft något "yttre hot" att mobiliseras kring. Visst har det då och då verkligen funnits fog för försiktighet, men i det stora hela överdrivs alltid bilden av "den andre" - utan reflektioner kring hur "vi" själva kan tänkas uppfattas av "dem"...

  Allt gott! =)


  conny: Nej - av den enkla anledning att jag anser att mina inlägg inte tillräckligt ofta inbjuder en eventuell besökare att tänka efter själv (anser mig emellanåt vara på gränsen till att "skriva på näsan"). Detta inlägg är delvis sarkastiskt menat. Och som jag svarade AK ovan: en "VI-grupp" (i detta fallet Sverige som nation) inser ytterst sällan att den själv utgör ett "dem" i någon bemärkelse.

  SvaraRadera
 5. Skulle vi inte reagera över den kommunistiska ideologin? En kommunist vill störta samhället i fördärvet och då är det väl inget konstigt att vi tar avstånd från sådana extremister.
  Varje normalbegåvad människa begriper att kommunister är fientligt inställda till såväl demokrati som den enskilde människan.
  Man behöver inte ha särskilt många hjärnceller för att begripa det.
  Alla är väl dem i någons ögon, men jag hittar ingen poäng med inlägget som det är utformat.
  Kommunister är elakingar!

  SvaraRadera
 6. Jag är något förvånad över ditt enögda perspektiv i det här fallet, conny (särskilt i ljuset av att kloktok förstått poängen). Du framstår i vanliga fall som en person vars tankeförmåga för det mesta kan röra sig utanför konventionerna.

  Den "kommunism" du tänker på, är den ideologi som Lenin och därefter Stalin perverterade på basis av marxismen. Eftersom den "kommunistiska" revolutionen "lyckades" i dåvarande Ryssland, och "internationalen" kom att få sitt säte och "läroverk" i Moskva, var det inte underligt att de som hade denna "framtidens ideologi" som rättesnöre kom att få sin utbildning där. På så vis fanns det inget land, vars regim var "kommunistisk", som inte grundade sina trossatser på den "leninistiska och stalinistiska" modellen.

  Marx´s drevs av tanken på rättigheter för de svaga och förfördelade i samhället, samt allas lika värde. I den bemärkelsen är tankegångarna likadana som hos en viss mansperson, som naglades fast på ett kors - vilket, vid ett påpekande, utan svårighet upprör vilken kristdemokrat som helst.

  Det är i den här bemärkelsen jag associerar mina tankebanor med "kommunismen" eller "socialismen". Vad den perverterade varianten beträffar - som de flesta tycks koppla till "kommunism" - är den definitivt förkastlig i mina ögon. Det räcker med de erfarenheter min egen släkt har av den, samt de jag själv fick uppleva under min värnplikt i den så kallade "Jugoslaviska folkarmen".

  Poängen med inlägget är just den enögdhet och det förenklande generaliserande som oftast följer med i konceptet vi-de. "De" är alltid ett lättillgängligt och okritiskt uppskattat redskap i ansatserna att dölja eller "glömma" egna brister, fel eller övertramp.

  SvaraRadera