tisdag 19 april 2011

Det är skillnad på tanke och förövare...


Det finns inget ont i kapitalismen. Det onda finns
i det sätt den används.

(Mahatma Gandhi 1869-1948)


Får mig att tänka på uttrycket: det är inte tankar eller ideologier som dödar och strör förödelse kring sig, det är det människor som gör.

4 kommentarer:

 1. Instämmer i citatet, men din reflektion över uttrycket måste delas upp i två delar; Det är sant att ideologier och tankar inte dödar, men tankar och ideologier kan leda till att människor dödar.
  Det är ungefär som att säga att vapen inte dödar, men så länge det finns vapen finns det människor som använder dem till att döda.

  SvaraRadera
 2. Stämmer absolut att tankar och ideologier kan leda till att människor dödar. Men det var inte poängen... Min poäng är ansvaret - vilket inte kan åläggas tanken eller ideologin.

  SvaraRadera
 3. Ansvaret är intressant...
  Bara för man har en pistol behöver man inte använda den för att döda. Den skulle kunna var ett utmärkt dörrstopp exempelvis...:P
  Å många är det som gömmer sig bakom en ideologi när de dödat. Men det är inte ideologin som dödar. OM fler människor insåg vikten av att vara kritiska till allehanda ledare, om fler insåg vikten av att ta ett personligt ansvar skulle den här ökade individualiseringen inte vara så illa... Men i mina ögon gömmer sig alltför många individualister bakom en sanning som förmedlats av en ledare som gjort anspråk på att förmedla den absoluta sanningen, som sedan dessa individer handlar efter... Utan att tänka själva eller ens våga att ifrågasätta ledaren/sig själva.
  Länge leve ifrågasättandet! ;)

  Fridens liljor & kram

  SvaraRadera
 4. Instämmer förbehållslöst i din analys!!

  Allt gott!! =)

  SvaraRadera