tisdag 29 juni 2010

Tänka lika = Alltid bra…öh?


Att inte tänka eller att tänka lika är företeelser som definitivt är besläktade. Och då menar jag inte bara som fraser, utan i bemärkelsen av att vara hämmande, begränsande eller till och med destruktiva. Det finns ett otal exempel på hur otäck och/eller farlig en samling likasinnade kan vara för sin omgivning – och för detta behövs knappast en ihärdig propagandakampanj eller subtil hjärntvätt.

Vad jag emellertid här har i tankarna är det faktum att en sådan samling också kan utgöra en fara för sig själv. Ett i mina ögon gott prov på detta skulle kunna utgöras av en grupp till vilken ett av de starkaste kännetecknen kan – av en mängd olika orsaker – tillskrivas just en oförmåga eller ovilja till att tänka självständigt eller annorlunda. Gruppen befinner sig i ett rum på säg allting från femte våningen och uppåt, som endast har ett fönster och en dörr mot trapphuset. En kraftig brand utbryter plötsligt i rummet och den starkaste personligheten utbrister:

– Kvickt! Ut genom fönstret!

Sedan är det bara att överföra denna något grovt tillyxade och schablonartade liknelse på något samfund, en sekt, en stat eller vilken annan typ av samlingar eller sammanslutningar som helst…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar