tisdag 20 juli 2010

"Soundtracks of our lives" - II


Är ett tag sedan jag skrev om detta fenomen kring att ständigt kunna ha bakgrundsmusik eller en ljudfond i vardagen, vilket bland annat iPoden starkt bidragit till. Anser det härmed aktuellt att göra så igen...

Det slog mig för någon dag sedan att det finns musik adekvat till de flesta - ja, säkerligen alla - tänkbara situationer man kan få uppleva under sin vakna tid. Men, det är kanske så att vi inte alla kan relatera till samma situation utifrån samma låt. Jag har således snarare tänkt på vissa specifika musikstycken eller låtar som kan tänkas vara universella, som alla kan relatera till i liknande sammanhang.

Den första kompositionen jag kom att tänka på är Beethovens symfoni nummer 5 - även kallad Ödessymfonin. Hur adekvat skulle inte just den vara som bakgrundsmusik eller ljudfond i situationer så som exempelvis dessa:

A) Man vet att man tagit två eller tre glas för mycket - och kör plötsligt rätt in i en av ordningsmaktens nykterhetskontroller..?

B) Man arbetar som grävande journalist på den lokala blaskan, där man följt den lokala MC-klubbens förehavanden och producerat flera väldigt avslöjande och färgstarka artiklar och reportag om just detta - och får motorstopp precis utanför den aktuella klubbstugan då "de" har grillfest..?

C) Man är ensam hemma, eftersom föräldrarna är iväg på den lokala stormarknaden för att inhandla inför den stora festen, och man har armen nerstucken till armbågen i kakburken (som ens mor förvarar just de speciella kakorna för de exceptionella tillfällena) - och just mor dyker upp i köket eftersom hon trott att hon glömt stänga av spisen..?

2 kommentarer:

  1. Eller mär jag fick årets skattebesked :D

    SvaraRadera
  2. Ha ha ha! Hade faktiskt just den situationen som ett av alternativen...

    SvaraRadera