onsdag 20 oktober 2010

Subjektivitetens logik – Akt 15


Prolog:

Svart och vitt? Hjältar och skurkar, frihetskämpar och terrorister… Det finns bara översittare å ena sidan och hackkycklingar å den andra? Är det så enkelt?

Eller?


På scenen:

– Tänk så vår världsdel har härjats under historiens gång.
– Tala inte om det. Att vi alltid ska ha haft ett land som velat erövra och förtrycka…

– Vilken tur att britterna fortsatte hålla stånd 1940. Jag hade inte haft någon större lust att obligatoriskt vifta med högerarmen i luften varenda dag.
– Ja, för att inte tala om tvånget att kunna tyska…

– Fy fan för att hamna under ockupation. Jag hade fått fnatt om jag hade tvingats leva efter andras godtycke. De fick verkligen lida under tyskarna i länder som Frankrike och Nederländerna under andra världskriget.
– Ja, vilken lycka att USA anslöt sig till Storbritannien i den där fighten. Fattar inte att det finns de som avskyr både jänkare och engelsmän…


Epilog:

… och i fonden rullar det på med bilder från Indien och Indonesien under 1940-talet… och vidare från Algeriet och Vietnam under 1960- och 70-talen…

4 kommentarer:

 1. Tänkvärt ... helt klart. Tänkvärt.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Om Einstein hade levat hade han kunnat utveckla sin relativitetsteori på mänskligt beteende;) Men du är på god väg mannen och fortsätter i hans fotspår och kartlägger subjektivitetens mystiska logik! Hmm... Det skulle säkert gå att "översätta" dina finurligheter i matematiska termer också. Logisk algebra eller nå't;)

  Finurligt & tänkvärt skrivet.
  Fridens & kram

  SvaraRadera
 3. Tackar ödmjukast!!

  Hujedamej för matte... ;)

  Kram tebax!

  SvaraRadera