lördag 9 oktober 2010

Tjatet kring slöjan - för andra gången...


Okej, hur var det nu..?

Slöjan är främmande och symboliserar förtryck, förstockad konservatism och patriarkalism, och har därigenom absolut och definitivt ingenting med vår kristna, moraliskt högstående, upplysta och utvecklade västerländska kultur att göra?

Jamenvaf... kom och hjälp mitt arma förstånd... någon!


7 kommentarer:

 1. Fina bilder!:)
  Nä, inte är slöjan något främmande som enbart ska förknippas med islam! Skillnaden skulle väl isf vara att folk i västvärden har glömt reformationen och vad det har inneburit för kristendomen. Islam har ju ännu inte genomgått någon omvälvande reformation. Så om vi i västvärlden inte hade reformerat vår trosuppfattning, så hade vi väl också fortsatt haft slöja i större omfattning och inte tyckt det var konstigt... Nu har vi slöja mest som ett käckt attribut, tja de flesta går väl i kyrkan också när det känns käckt...( som typ vid sitt eget kyrkbröllop...) Något som Kloktok inte hajar. Varför gifta sig i kyrkan när man inte går dit annars?:-O

  Vem vet, behovet av att hålla kvar vid slöjan kanske beror på sekulariseringen? Men tror gör vi inte...:P Därför blir det provocerande när någon säger sig vilja ha slöja enbart utifrån sin tro. Kanske beror provokationen på att vi upplever att det i vårt upplysta samhälle ännu finns en hel del förtryck, förstockad konservatism och patriarkalism kvar även utan slöjor! Med "obligatorisk" slöja blir det ju mer tydligt att förtyrycket beror på just slöjan!;D Å då är det ju lättare att åtgärda "problemet" med förtryck, konservatism, patrikalism genom att förbjuda slöjbärade!Hmm, nu är det är ju inte slöjan i sig som är problemet, men det är en enkel åtgärd att förbjuda den. Det är mycket mer svårt att förbjuda förtryck, konservatim och patrikalism är Kloktoks uppfattning...
  Man vill helt enkelt bara göra det lätt för sig. Åtgärda det synliga, istället för det som ligger bakom... Hoppas du hajar mitt resonemang!:)

  Fridens liljor

  SvaraRadera
 2. http://frianyheter.files.wordpress.com/2010/04/nya-sverigedrakten.png

  SvaraRadera
 3. Det ht med att se sig om innan man kastar första stenen.....

  Att uppröras över islamskt kvinnoförtyck medan man själv skrockar om kvinno är bäst i säng och vid spisen
  Eller klaganpå konstiga utländska namn men har egna namn som ingen i utlandet kan uttala
  Eller kräva att invandrare anpassar sig till det svenska samhället medan vi kräver svensk meny i Spanien. Och helst svenska köttbullar
  Det finns så himla mkt ... de borde se innan de öppnade sina munnar och sprider galla

  SvaraRadera
 4. kloktok: ja, jag känner också att det hade varit fördelaktigt om islam genomgått en "reformation". Men "vårt" tjat om kristendomen som en fundamental kulturgrund kontra det främmande islam blir rätt kul om man flikar in en av de mest signifikativa symbolerna för just kristenheten: nunnan.

  Ja, det påtagliga (särskilt om det har med "de andra" att göra") är alltid enklare att ge sig på än att ta sig an det subtila. Jodå, jag har kopplat... ;-)

  Allt gott!

  Anonym: välkommen hit! =) Och tack för länken - en intressant bild, måste jag erkänna. Provokativ till max, särskilt i vissa kretsar.

  Btw: du hade gärna fått lämna en signatur. =)

  Allt gott!

  Åsa: visst är subjektivitetens logik väldans kul emellanåt? Men dessvärre är den nog oftare skrämmande...

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 5. Vi bär alla slöjor, broder, en del mer än andra.

  Skenhelighet, tvetydighet och likgiltighet är i vår värld dessutom tyngre aktörer än sunt ifrågasättande. Tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Förresten (apropå något helt annat) så bör du pröva mörk Leffe, vida överlägsen sitt blonda syskon.

  Åh, och så har du en award att hämta hos mig (jag vet, banalt, men även jag sveps iväg med de breda bloggvågorna emellanåt)

  Allt gott, broder:)

  SvaraRadera
 7. Sorgligt och ack så sant, broder.

  Mörk Leffe? Smaka? Ska abolut ske!!!

  En present? Men... Jag... Inte ska du... ;-)

  Tack till max, broder!! Och må bäst!

  SvaraRadera