söndag 28 mars 2010

Nya utmaningar...


(Med glimten i ögat tillägnat en vän jag betraktar som en broder!)

Flugfiske är ett sannerligen trevligt tidsfördriv. En variant på detta fiske är det så kallade torrflugefisket, närmare bestämt imitationsfisket. Det vill säga den praktik vari dun- och pälsförsedda krokar flyter på vattenytan, eller i dess ytskikt, imiterandes diverse insekter - i hopp om att någon fisk ska stiga och suga i sig lurendrejeriet.

Många av de skickligaste flugspöviftarna utvecklar så småningom en fäbless för torrflugefisket på stor fisk. En ofta krävande utmaning eftersom de större individerna mer än gärna är både ytterst försiktiga och selektiva i sitt födoval. En petri broder ute efter dessa "veteraner" blir efter hand duktig på att se huruvida det under insektsaktiva perioder är stor fisk i farten eller ej.

Såg igår en dokumentär från Stilla Havet. Om hur tigerhajar årligen och vid en exakt tidpunkt kommer in till vissa specifika öar och atoller för att under ett par veckors tid leva på de flygga ungarna till en viss albatrossart. Det var fascinerande men bitvis även otäckt att skåda broskfiskarnas attacker på de ungar som under sina övningar landat på havsytan utanför sina kläckningsstränder.

Det var då det slog mig... ett fiske med imitationer av dessa dunbollar inriktat på tigerhajarna... Hallå, alla torrflugefiskande puritaner till kolleger! Öring, harr eller till och med lax på torrfluga? Jag svarar: eat your heart out... tigerhaj och albatrossavkomma... det ni!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar