fredag 16 april 2010

Hur modernt är det egentligen?


Vi lever i ett av de modernaste länderna och samhällena på det här lilla ynkliga stenkornet i kosmos. Den uppfattningen är vi inte ensamma om; den delas med all sannolikhet av större delen av vår omvärld. Samtidigt har jag frågat mig hur den här (själv)bilden egentligen går ihop med det faktum att vi har ett statsskick med anor från allra minst medeltiden?

Jamenvaf... där sitter en familj vars levnadssätt och inkomst, inte bara i teorin utan definitivt i praktiken, är rent ut sagt feodala. Skatter bekostar dess liv och leverne och samtidigt är den skattebefriad - med andra ord inkarnerar familjen företeelsen "frälset". Hur medeltida är inte det?

Visst, det finns andra länder i vår upplysta samt ekonomiskt, teknologiskt och kulturellt avancerade världsdel som också har monarkin som statsskick. Men, går man utanför kontinentens gränser finner "vi" oss vara i sällskap med stater som Saudiarabien, Kambodja, Brunei, Bhutan, Malaysia, Marocko, Lesotho och Swaziland - för att nämna några.

Moderna klubben??? Nästa gång jag stöter på någon som tvärsäkert hävdar att vi lever i ett genomgående modernt samhälle, kommer jag att fnissa...

2 kommentarer:

 1. Jag har svårt att för min inre blick se dig fnissa inför ett sådant påstående...du slår mig mer som typen som utropar: -Bah!, eller -Ha!

  Du tänker och grubblar på saker, och det är gott.
  Även jag är en grubblare av stora mått, vilket i och för sig kanske inte framgår så tydligt på min blogg (som ju går i lättsamhetens tecken), och jag är säker på att du och jag lätt skulle kunna slå ihjäl en kväll eller fem med hjälp av en god whiskey och ett antal spännande samtalsämnen.

  SvaraRadera
 2. Ha ha!! Du har alldeles rätt. =)

  Å andra sidan är det meningen att jag ska framstå som något mindre bufflig än vad jag gör i många av inläggen... därav deklarationen om bruket av den mer försynta fnissningen - om än med en touch av sarkasm... Öh... betyder det att fnissningen egentligen skulle komma att bli en fnysning? :/

  Lättsamhet för all del... Den mängd, och den variation, av inlägg du presterar är i min värld tecken på iakttagelse- och föreställningsförmåga samt en kreativitet utöver det vanliga. Anser således att lättsamhet och lättillgänglighet inte nödvändigtvis måste betyda ytlighet. Tvärtom rymmer "din" lättsamhet och lätttillgänglighet ofta värme och medkänsla, och det är i min katalog en variant på djup! Anser således att du har ett avundsvärt koncept i din blogg!!

  Intrycket av kombinationen "god whisky och ett antal spännande samtalsämnen" är ömsesidigt, respekterade grubblarkollega! ;)

  SvaraRadera