tisdag 25 januari 2011

Vackra ord...


Gör varje höst många turer - solo eller med sällskap - ut i markerna runt om vår tredje största stad för att plocka svamp. Och då för att helst försöka finna min favorit; den stolte fjällskivlingen. Under en av dessa ensamma vistelser kom jag mer att bara långsamt gå omkring i ett närmast meditativt tillstånd än att verkligen fokusera på att finna godsakerna. Då jag så att säga tog en paus i min rekreation och satt på en av de högsta punkterna i den glesa skogen - med vy över en vackert öppen sänka under mig - slog mig tanken att ordet frid i mina öron är det vackraste i vårt språk.

Har idag återigen funderat kring det här med vackra ord. Har vridit och vänt på dem. Satt dem i diverse sammanhang som minnet frambringat, och kan bara konstatera att jag fortfarande anser det nämnda ordet vara det vackraste. Till detta vill jag lägga ordet förlåt.

Frid och förlåt...

Vilka är dina favoriter? Vilka ord anser du vara de vackraste i vårt språk?

10 kommentarer:

 1. Frid och förlåt är verkligen vackra ord ... till sin innebörd men klangen eller orden "i sig" är kanske inte de vackraste.
  Förlåt kan ju förresten också ha flera betydelser om man skall vara kitslig ...
  http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rl%C3%A5t

  Vilket ord jag tycker är vackrast till sin innebörd .. hm ... svårt men "vän" är ett fint ord i båda sina betydelser ...

  SvaraRadera
 2. I mina öron klingar de två orden vackert... Men så är smaken olika och ska så också vara!

  "Vän" eller "vän" hör båda också hemma högt på listan.

  Må bäst, Lovely Bird! =)

  SvaraRadera
 3. Frid kan inte missförstås. Långt inne i min hjärna är det nåt som säger att ordet "frid" är en hälsningsfras på nåt språk. Vet inte om jag har rätt eller om jag inbillar mig. Jag kanske tänker på det Hebreiska ordet "shalom" som betyder "fred" men som också används som "hej" och "adjö".

  Harmoni är ett ord som jag gillar, för det kan liksom "frid" inte missförstås. (aj sink)

  Shalom aleichem!

  SvaraRadera
 4. Båda orden är vackra, men jag föredrar smek.. för det liksom smeker sig längs tungan och är förknippat med kär lek.

  SvaraRadera
 5. Svamp är helmysigt att plocka. Jag plockar varje år, och jag upplever själva plockandet som den bästa delen med svampen. Jag håller mig dock till kantareller. Många "hemliga" svampställen som jag haft har tyvärr gått förlorade pga. skogsskövlingen. Kantareller är ju känsliga för förändringar i miljön, och troligen all svamp.

  SvaraRadera
 6. conny: jag gillar frid dels för alla dess innebörder, men också för att jag tycker det låter fint då det uttalas. Jupp, har oxå för mig att det ordet är en hälsningsfras på något språk.

  Harmoni ligger inte långt från symfoni, vilka båda är tilltalande ord i mina öron. =)

  Det finns svamp som uppskattar att det "rörs om i mark och omgivningar" - en del murkelsorter tyx göra det. Men visst kan det mestadels knappast vara positivt med brutala verksamheter i skogarna.

  Gillar oxå kantareller av olika slag. Dessutom är trumpetsvamparna och kremlorna riktigt trevliga... liksom en rad andra!

  Allt gott!


  Åsa: "smek", "lek" och "kärlek" är förvisso riktigt tilltalande begrepp... för att inte tala om då de övergår från teori till praktik! =)

  Allt gott, fröken!!

  SvaraRadera
 7. Ja, frid ... varför sträva efter lycka när frid känns så mycket större?

  SvaraRadera
 8. Bra fråga!

  För mig är "frid" och "lycka" direkt sammankopplade! Särskilt om man känner frid inom sig själv...

  SvaraRadera
 9. De vackraste orden?
  Förlåt ligger bra till:)
  Snödroppe, tycker jag också om...
  Å smultron och solsken.
  Mycket s-ord blev det...
  Frid är också en annan favorit, som i fridens liljor och sinnesfrid. :)

  HA det gött.
  Fridens & kram

  SvaraRadera
 10. ...flera tilltalande ord... =)

  Frid står dock högt på listan!!

  Allt gott!

  SvaraRadera