lördag 8 januari 2011

Enfaldens olidliga lätthet...


Jag ”ruttnar” på mycket och denna morgon har jag gått i mål då det gäller det närmast oavbrutna tjatandet från ”höger- respektive vänsterhåll” i diverse sammanhang om huruvida nazismen eller kommunismen var ”värst”, samt huruvida Jimmie & Co egentligen är ”höger eller vänster”. Kontentan är att dessa tankegångar kommer ur perspektiv som är lika enkelriktade och trångsynta som just ”det” de är menade att kritisera och ifrågasätta.

I dessa fall är både ”höger” och ”vänster”, eller ”blå” och ”röd” lika extrema och patetiska utifrån sina respektive perspektiv. I sin nit tycks kontrahenterna förbise att deras tankegångar faktiskt utgör just det där förenklade och svart-vita synsättet och resonerandet som utmärkte (och utmärker) nazismen och kommunismen.

Att tänka och resonera ”mitten” eller – annorlunda formulerat – ”mångperspektivt” tycks i dessa sammanhang innebära alldeles för mycket av komplexitet för vissa somliga, som både medvetet och omedvetet tvärsäkert kräver det ”klara och tydliga”. Man glömmer då – eller väljer att inte se? – att det ”klara och tydliga” faktiskt är en av de mest (gärna just bara ”den mest”) framträdande aspekterna av just en extrem syn på tillvaron.

Till detta vill jag lägga följande: det är också otäckt hur ofta samtal och munhuggningar fylls med ett ”men, de tog ju död på fler än vad de andra gjorde”. Ja, det är ett direkt fasansfullt fenomen detta, att bolla med dödssiffror – det är ju för höge bövelen människor vi talar om. Å andra sidan kanske inte så konstigt om sådan ”statistik” är ett uppskattat retoriskt vapen i den ”heliga” kampen för den egna saken/ideologin. För de enkelspåriga helgar ändamålet verkligen medlen. Och naturligtvis har den egna sidan inte gjort något fel, eftersom den har ”sanningen” på sin sida...

Orka!!!

Näfysat... fram med mer av det mångfaldiga, komplicerade och diffusa – i alla fall i dessa och dy(ng)likt enfaldiga sammanhang!

5 kommentarer:

 1. Solidaritet, Solidaritet, åh Du Solidaritet!
  Var tog Du vägen???
  Usch och tvi och fy fan för vart människan är på väg.
  Vi borde ha kommit längre än så, men tydligen kastar vi historien bakom oss.
  De blinda börjar gå i led…

  Se upp för blodtrycket, käre Roberto!
  Själv måste jag nu koka mig lite mer hett kaffe…

  /Marie

  SvaraRadera
 2. Marie: hahaha...Javisst måste Robert se upp med blodtrycket. Och utan kaffe känns det inte bra. Hmm..Robert är ju tedrickare. Kan det finnas ett samband här? :D

  Skämt åsido, människan har en tendens att se allt i svart o vitt, men världen ser inte ut så. Den är mycket mer komplicerad än så, och jag förstår din frustration över människor som inte insett detta faktum.

  ("För de enkelspåriga helgar ändamålen medlen")
  är en mening som borde synas mycket oftare. Egentligen är den genial i sin enkelhet och samtidigt så otroligt innehållsrik.

  SvaraRadera
 3. Conny ... du hittade "pärlan" som säger, exemplifierar och sammanfattar Roberts inlägg.

  "För de enkelspåriga helgar ändamålen medlen"

  och för var dag som går står det mer och mer klart att det är just "de enkelspåriga" som syns och hörs mest överallt idag.

  Djupt beklagligt och hemskt!

  Kram på er båda, Robert & Conny

  SvaraRadera
 4. Väl skrivet återigen, broder.
  Kampen mot enfalden är ack så hopplös, men måste ändock föras!

  Det finns ett antal bevingade uttryck som är ganska nedslående i sammanhanget:
  "Saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta världen", "Mot dumhet kämpar även gudarna förgäves" och "-En i taget, grabbar! sa pigan som vaknade upp under kon".

  Öhh, den sista kanske inte kan fackas in i samma kategori som de andra, men jag ville så gärna komma på 3 ordspråk och då fick det bli så.

  Innan jag helt lyckats sälla mig till de saktmodigas trögmumlande skara så vill jag bara ta tillfället i akt och berätta för dig att jag bytt plattform till bloggen.

  I helgen upptäckte jag att min fina jeansklädda bloggdesign hade tagit på sig halmhatten och dragit på permanent semester, och en svår vrede lägrade då mitt annars så soliga sinne.

  Jag hällde i mig ett par glas outspädda Ardbeg, daskade min kvinna där ryggen byter namn och skred till verket med att skapa en ny kajplats för Alfaskeppet.

  Den är långt ifrån färdig men du är varmt välkommen dit likväl, min vän!

  SvaraRadera
 5. Marie: det första stycket skulle lätt kunnat vara en text till en av dina bilder...

  Vackert... om än dystert...

  Ha ha! Skriver dylikt just för att hålla blodtrycket på plats. Måste skriva "ilsket" emellanåt... annars är jag ju inte "jag"! ;)

  Puss op sig, tösabit!


  conny: ha ha ha! Det lustiga är att två personer jag känner, som verkligen äger heta temperament och passion, är just tedrickare.

  Jag bugar och tackar - blir smickrad! =)


  Lovely Bird: tack för "pärlan"!

  Tyvärr tyx vi faktiskt vara inne i en trångsynthetens trend. Bara att bita ihop, kavla upp ärmarna och ställa sig på barrikaderna!

  Stor kram på dig!!


  alfa: tack till max! Och, ja: en alldeles baskat nödvändig kamp!

  Ha ha ha... det sista "ordspråket"... du är en spjuver, broder!

  Ja, jag har haft intrycket av att allt inte stod rätt till hos dig. Och var så säker... kommer att vara tejpad på din nya bloggis! =)

  Allt gott, broder!

  SvaraRadera