torsdag 13 januari 2011

Ljud som inte finns...


Var hemma hos en bekant från studietiden i Lund häromdagen, för att återlämna ett par brittiska böcker om det Habsburgska Österrike jag haft lite väl länge. Väl på plats blev jag imponerad av både antalet böcker och den påtagliga vurm min värd har för svärd, sablar, värjor och andra otäcka ting som man kan sticka och skära sig med. Givetvis kunde jag inte låta bli att ställa några frågor om samlingen – dels för att försöka kompensera för min nonchalans, men också för att historietoken i mig kom igång. Bekantingens sinnestämning övergick inte helt överraskande från ett artigt och neutralt förhållningssätt till passionerad inlevelse. Röstläget var visserligen detsamma, men orden började sannerligen forsa ut alltmedan ögonen lidelsefullt satte igång att gnistra. Jag fick till och med nöjet att dra ut och hålla i två av de riktiga rariteterna i en samling på närmare femtiotalet blankvapen. Det första var en preussisk kavallerisabel från det tidiga 1800-talet. Det andra en svensk infanterivärja som hade ytterligare nära ett sekel på nacken.

Det var då jag drog ut vapnen som jag blev påmind om ett fenomen inom ramen för ljudeffekterna i filmvärlden jag stör mig på. Ja, ni vet, det där metalliskt svischande eller klingande ljudet man alltid får ta del av då ett blankvapen dras ur sin balja eller slida, men som egentligen bara är en ”förstärkande” eller ”målande” effekt. Hursomhelst… vi började diskutera detta ljud ”som inte finns” och min värd skrockade då vi avslutade diskussionen:

– Ja, vilken vapensmed som helst hade förfasat sig om det verkligen hade låtit på det viset. Det hade ju mer eller mindre inneburit att eggen blivit slö som en sked.

Då jag satt på regionsbussen från Trelleborg kunde jag inte låta bli att grubbla över hur många fler ”konstgjorda” ljud det egentligen kan finnas i filmens värld; ljud som vi tar för givna eller tror är ”på riktigt”. Mer otäck känns ändå tanken på hur delvis förvrängd verkligheten kan tänkas vara…

7 kommentarer:

  1. Intressant iaktagelse!! Kommer osökt att tänka på ett jobb jag hade i mitten på 80 talet...Stadsteatern i Hbg skulle rädda alla sina ljudband och i ca 6 månader satt jag i källaren och "la över" ljud från gamla band till dåtidens nyhet DATband!! Detta innebar att jag lyssnade på teaterns ALLA ljudeffekter och skrev register på detta...många gnällande dörrar, jamande katter, Helikoptrar och...svichande märkliga ljud...

    SvaraRadera
  2. Kul att se dig här igen Mia! =)

    Hade varit intreessant att få ta del av dina erfarenheter beträffande ljud som egentligen inte existerar...

    Allt gott!

    SvaraRadera
  3. Verkligen spännande iakttagelse ... själv har jag förstås inte tänkt på det men kommer att göra det desto mer nu när jag ser på film. Överhuvudtaget prasslar kläder mer än de gör i "verkligheten", skor knarrar etc etc ... för att inte tala om det där swischande ljudet du tar upp ...

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Intressant! I en del filmer kan man höra ljud från skrikande däck, när en bil kör genom en kurva på en grusväg. Och i nästan alla, åtminstone, amerikanska filmer, låter det som pistolskott, när någon får en smäll i nyllet.

    Om det inte är för överdrivet, så tycker jag den här ljudpåläggningen tillför en dimension som kan vara positiv. Men man bör nog vara försiktig med att lägga på ljud som inte finns. Men att titta på film är ju en verklighetsflykt så...

    På tal om ljud, så såg jag en liten undersökning på internet om det fallande trädet. Frågan var: Om ett träd faller i skogen, gör det något ljud då? Av 274 röstande, svarade 235 ja (85,8%) 39 nej (14,2%)

    Underlaget är för litet för att dra några säkra slutsatser, men det ger en vink om hur de flesta tänker. Ljud är vibrationer i luften, och det måste finnas en apparat, t ex. ett öra för att omvandla vibrationerna till ljud. Och finns ingen apparat i närheten, så finns inget ljud.

    Likadant är det med färger. Färger finns inte, utan det är strålning, som bryts olika beroende på vinklar, material osv. Sen tolkar hjärnan strålningen, och gör en "upplevelse" av den. Fråga en färgblind hur många färger det finns.

    Våra sinnen tolkar alltså verkligheten, och en logisk följdfråga av mitt eget resonemang blir då: Försvinner verkligheten om jag blundar? Frågan tål att tas på allvar, eftersom ljudet inte finns för en döv, och färger inte finns för en färgblind.

    Jag kan inte hålla mig innanför ramarna för ämnet som vanligt, som du märker hehe :D

    SvaraRadera
  5. Lovely Bird: kul man kunde bidra med lite "upplysning"... ;0)

    Allt gott & kram!


    conny: ja, det där med skrikande däck oavsett underlag är oxå en "intressant" företeelse...

    Visst är "filmtittning" underhållning och ska så förbli.

    Tycker du ska fortsätta "spilla utanför ramarna". Tillför i princip alltid en extra dimension - som här. Det var en kul och tankeväckande framställning du gjorde. Och allt tänkvärt är välkommet hos undertecknad! =)

    Må bäst, bloggkollega! Och trevlig helg!!

    SvaraRadera
  6. Kan bara instämma med föregående kommentatörer/kommentatöser, du berör ett ämne som de flesta reagerat på, åtminstone undermedvetet. Jag är böjd att hålla med Conny om att en viss "förbättring" av ljudeffekter på film dock kan vara på sin plats, men det finns exempel som är löjeväckande.

    Ger man sig på att bevittna en kungfu-film så får man ju stå ut med att minsta vink med lillfingret från en kombattant åtföljs av ett imponerande svisch-ljud. Blundar man då under en kamp-scen kan man lätt tro att slagskämparna hjälps åt med att riva gardintyg eller liknande.

    Ett annat irritationsmoment är de amerikanska komediserierna på TV, där skådespelarna till och med tar långa pauser i replikerna för att de inspelade skratten skall ges tillräckligt med utrymme. Snacka om att man inte litar på publikens intelligens, man fördummar dem istället!

    Trevlig helg, broder!

    SvaraRadera
  7. Alfa: företeelsen kopplad till de amerikanska komediserierna är i sanning värt ett eget tema/inlägg...

    Och, jupp: man får väldigt starka intryck av att producenterna av denna underhållningsform tyx ta tittarna för idioter.

    Allt gott!

    SvaraRadera