torsdag 30 september 2010

Subjektivitetens logik – Akt 14


Prolog:

Man känner andra (låt vara med största sannolikhet undermedvetet) som man förmodligen främst känner sig själv. Eller uttryckt något annorlunda: är inte de flesta ”etiketter” egentligen mer eller mindre dubbelhäftande?

Och varför inte krydda med en gnutta inkonsekvens..?


Scen I:

Självfallet är de si…

– De är så kollektivistiska. Ja, eller grupporienterade, om man så vill – eller hur? Att bara sådär leva efter vad som står i en skrift, va`? Ja, eller att gå efter vad en politisk eller religiös ledare, myndighet eller ett parti säger åt dem att göra? Jamen, hallå?

– Att de aldrig kan förmås att skapa en ordentlig och effektiv organisation? Varför ska det alltid behöva sluta med att alla drar åt sitt håll?

– Ja, alltså… de spelade ju inte dåligt – de är fantastiska var och en för sig. Men, de fungerar aldrig – i alla fall mycket sällan – som ett kollektiv. Men så har de ju ingen tradition av laganda…


Scen II:

Naturligtvis är vi så…

– Ja, i vår kultur uppfostras vi till individer. Här lär man sig sannerligen att tänka själv och bli en självständig individ! Det du!

– En av våra mest framträdande egenskaper är vår organisationsförmåga, vågar jag verkligen påstå. Vi har inga svårigheter som helst med att skapa en sund teamkänsla och i slutänden verkar vi som en!

– Alltså, vår absoluta styrka är ju kollektivet. Vi är ju inga egoistiska individualister – alla kämpar för varandra. Och det beror bara på att vi har så starka traditioner vad gäller laganda…

3 kommentarer:

 1. Klockrent och mycket intelligent skrivet!:-)
  En fröjd att läsa... Hmm, trots allvaret i det du skriver i inlägget så gör du det ändå med en besk uns av svart humor... Fast det kan ju även vara så att jag skrattade av ren förtjusning över att åtminstone en människa har insett vad jag insett apropå denna subjektiva inkonsekvens...;-)

  HA det gött.
  Fridens liljor

  SvaraRadera
 2. kloktok: tackar ödmjukast - superkul att läsa! =)

  Ha en ypperlig dag!!

  Elin: tack, "kusin"!! =)

  En glimrande dag till dig oxå!!

  SvaraRadera